Usein kuulee vanhempien tuskailevan loma-aikoja, kun etenkin koululaisilla on pitkät lomat ja päiväkoti-ikäistenkin oletetaan ja odotetaan olevan kesäisin pois hoidosta 4-6 viikon ajan. Harvalla tavallisella työssäkäyvällä kuitenkaan on 10 viikkoa kesälomaa ja sen lisäksi vielä viikko syyslomaa ja talvilomaa sekä parin viikon joululomaa.
Olen pohtinut erilaisia tapoja yhdistää lyhyitä ja pitkiä lomia toisiinsa ja siten mahdollistaa myös perheen yhteistä, rentoa loma-aikaa. Isommat koululaisethan pärjäävät jo yksinkin ainakin osan loma-ajasta ja kesäisin on tarjolla myös monenlaisia lasten leirejä. Joillakin perheillä on mahdollisuus käyttää apuna isovanhempia tai muita tahoja lasten hoidossa loma-aikana, mutta en tässä nyt paneudu niihin ollenkaan. Aiheeseen ovat ottaneet kantaa tarkemmin mm. MLL ja THL.
Tekstini keskittyy nimenomaan siihen, miten vanhempi/vanhemmat voivat olla yhtä aikaa lomalla lapsensa/lastensa kanssa mahdollisimman paljon.
Nämä vinkit eivät perustu mihinkään lakiin tai työehtosopimukseen vaan ovat sellaisia, joita itse käyttäisin tarvittaessa ja sen mukaan, mikä mahdollisuus olisi käytettävissä.
Monissa perheissähän tämä tuskailu on väliaikaista silloin, kun lapset ovat pieniä. Lasten kasvaessa voi toki tulla muita murheita, mutta loma-ajoista turhautuminen ehkä - ja toivottavasti - vähenee.
Lomarahavapaat
Viittasin viime viikon tekstissä jo lyhyesti tähän, eli mahdollisuuteen vaihtaa osa tai kaikki lomarahoista vapaiksi. Joissain organisaatioissa tämä on mahdollista ja mielestäni pitäisi kyllä olla ihan jokaisessa organisaatiossa käytössä. Yleensä laskentakaava menee siten, että täydellä lomakertymällä ja kaikkien lomarahojen vaihtamisella saa yhteensä 15 lomapäivää lisää. Se tekee kaikkiaan 45 lomapäivää vuodessa ja helpottaa jo kummasti loma-aikojen suunnittelua, etenkin jos kahden työssä käyvän vanhemman perheessä molemmilla on tämä etu. Lomarahavapaista on hyvä teksti Kauppalehden blogissa.
Palkaton loma (esim. virka- tai työvapaa)
Palkattomaan lomaanhan noin periaatteen tasolla on jokaisella oikeus milloin tahansa. Toki siitä pitää sopia työantajan kanssa. Mikäli työtehtävät sen sallivat, voi mielestäni olla aivan perusteltua jatkaa normaalia vuosilomaa kesällä palkattoman vapaan avulla. Se on tietysti taloudellinenkin kysymys, mutta ei välttämättä niin suuri, kuin ensin ajattelisi.
Perhevapaat
Pienten lasten vanhemmat voivat hyödyntää myös perhevapaita joko kokoaikaisesti tai osittain. Perhevapaita koskeva laki on muuttunut hiljattain, enkä ole perehtynyt lakiin perinpohjaisesti, mutta uskon vakaasti, että myös uuden lain puitteissa on mahdollista ajoittaa esimerkiksi hoitovapaata tai vanhempainvapaata kesäaikaan.
Saldovapaat
Useissa organisaatioissa on ns. työaikapankki tai siihen verrattavissa oleva järjestelmä, joka mahdollistaa sen, että työtunteja voi "kerätä" ja pitää näitä sitten vapaina pois, kun työtehtävät sen sallivat. Järjestelmä on tietysti hyvä siinä tilanteessa, kun jokin projekti vaikkapa vaatii venymistä työntekijöiltä ja kertyneillä saldotunneilla voi jatkaa esimerkiksi kesälomaa. Työaikapankistakin on olemassa sääntöjä, saldotuntien määrä ei saa ylittää 60 tuntia, eli käytännössä saldovapailla voi pidentää lomaansa enintään noin 1,5 viikolla, mikä on kyllä hyvä määrä sekin.
Vanhemmat eri aikaan lomalla
Viimeisenä ehkä tämä huonoin vaihtoehto, joskin todellisuutta varmasti monessa perheessä. Etenkin, jos molemmat vanhemmat työskentelevät aloilla, joissa on kiertävät vuosilomat ja vähäiset mahdollisuudet vaikuttaa oman loman ajankohtaan. Toki voi olla perheitä, joissa tällainen järjestely toimii hyvin. Eikä eri aikaan lomalla välttämättä tarkoita sitä, että oltaisiin koko loma eri aikaan, vaan vain osittain.
Millaisia lomajärjestelyjä teidän perheessä on tehty? Aiheuttaako kesäloman aikatauluttaminen tuskaa joka vuosi?