Suomalaisten kesälomat - Vuosiloman raha-asiat

Julkaistu 15. heinäkuuta 2024 klo 10.09

Kun puhutaan vuosilomasta tai kesälomasta, tarkoitetaan tietysti palkallista lomaa. Palkatonta lomaahan voi periaatteessa kuka tahansa saada milloin tahansa, kun vain sopii siitä esihenkilönsä kanssa.

 

Loma-ajan palkka

Laki siis sanoo, että vuosiloman ajalta maksetaan palkkaa. Kiinteää kuukausipalkkaa saavilla se tarkoittaa sitä, että vaikka olisit lomalla, saat palkkapäivänä täsmälleen saman rahasumman kuin töissä ollessa. Jos palkkasi ei ole kiinteä - eli olet osa-aikainen työntekijä tai palkkasi perustuu muutoin tehtyihin tunteihin - loma-ajan palkka lasketaan laskukaavalla, joka on korkeampaa matematiikkaa ja sen osaavat vain palkanlaskijat.

 

Huomioi, että lomaraha ei tarkoita loma-ajan palkkaa. Lomaraha on tyystin eri asia ja se ei ole laissa määritelty asia.

 

Lomaraha ja lomaltapaluuraha

Lomarahaa kutsuttiin ennen vanhaan lomaltapaluurahaksi ja se otettiin käyttöön siksi, koska ennen vanhaan oli yleistä se, että loman jälkeen ihmiset eivät palanneet töihin vaan vaihtoivat noin vain työpaikkaa ja häipyivät - tuohon aikaan Ruotsiin. Kyse oli siis ennen kaikkea tavasta sitouttaa työntekijät työnantajaansa ja siksi alettiin maksaa rahaa siitä, että tulet takaisin töihin loman jälkeen. Tähän päivään suhteutettuna homma kuulostaa varsin kreikkalaiselta meiningiltä (jos muistatte Kreikan talousongelmat joitain vuosia sitten).

 

Nykyisin suurin osa työehtosopimuksista tuntenee paremmin lomarahan, mutta joillain aloilla puhutaan edelleen lomaltapaluurahasta ja näissä on siis hienoinen vivahde-ero. Asiaa avataan paremmin Kauppalehden blogissa.

 

Lomaraha ei ole lain määräämä asia vaan siitä sovitaan eri alojen työehtosopimuksissa. Käytännössä lomaraha siis koskee varmaankin suurinta osaa suomalaisista palkansaajista, mutta on myös sellaisia, joita se ei koske. Välillä puhutaan lomarahan poistamisestakin, mutta oletettavasti se ei saa kannatusta. Ja ei varmasti saa, jos se tarkoittaa kokonaisvuosiansion pienenemistä.

 

Lomarahan suuruus on määritelty työehtosopimuksissa, mutta karkeana laskukaavana voi pitää sitä, että lomarahan suuruus on 50% loma-ajan palkan määrästä.

 

Joissain työpaikoissa tarjotaan etuna mahdollisuutta vaihtaa kaikki tai osa lomarahoista vapaaksi. Tästä puhutaan lisää ensi viikolla., kun vuorossa on pohdintaa lasten pitkistä kesälomista ja vanhempien lyhyistä lomista.

 

Lomakorvaus

Myöskään lomakorvausta ei pidä sekoittaa lomarahaan tai loma-ajan palkkaan. Lomakorvaus maksetaan ainoastaan silloin, jos lomaa ei voi pitää syystä tahi toisesta. Usein syynä on esimerkiksi irtisanoutuminen, jolloin lopputilin yhteydessä maksetaan rahana ne lomat, joita työntekijä ei ole pitänyt.