Suomalaisten kesälomat - Pitäisikö vuosilomalakia uudistaa?

Julkaistu 8. heinäkuuta 2024 klo 10.09

Tämä saattaa olla maailmanhistorian lyhyin blogiteksti.

 

Vastaus on: pitäisi.

 

Jos haluaa pidemmästi jaaritella, niin voi mietiskellä sitä, miksi uudistusta ei ole tehty jo vuosikausia tai jopa vuosikymmeniä sitten. Kevään aikana omaan uutisvirtaani osui ennätyksellisen paljon mielipidekirjoituksia ja uutisia vuosilomalain uudistamisesta, joten ehkä se ennakoi nyt vihdoin asian toteutumista. Uudistusta haluavat mielipidekirjoitusten mukaan niin työantaja- kuin työntekijäosapuolet, joten mysteeri on, mikä uudistusta varsinaisesti jarruttaa.

 

Suurin ongelma ja keskustelua aiheuttava asia on tietysti vuosilomalain kohta siitä, että lauantai kuluttaa lomapäiviä. Tämä asettaa erityisesti julkisen ja yksityisen sektorin työntekijät eriarvoiseen asemaan. Julkisella sektorillahan ei lasketa lauantaita lomapäiväksi, eli julkisella sektorilla lomaviikko on viisi päivää. Lisäksi se aiheuttaa aina ihan käytännössäkin päänvaivaa, etenkin jos lomajaksolle osuu pyhäpäiviä lauantaiksi. Aiheuttaahan se jossain määrin myös lomien optimointia työntekijän näkökulmasta, mikä ei missään tapauksessa ole työntekijöiden syytä.

 

Toinen epäkohta laissa on se, että alle vuoden työsuhteessa olleelle kertyy lomaa ainoastaan 2 päivää työssäolokuukautta kohden ja vähintään vuoden työsuhteessa olleelle 2,5 päivää, vaikeuttaa laskentatapaa varmasti ainakin isoissa organisaatioissa ja ennen kaikkea työntekijöillä itsellään. Alle vuoden työsuhteessa olleellahan loma on joka tapauksessa lyhyempi ja suhteutettu työsuhteen kestoon, vaikka lomakertymä olisikin sama 2,5 päivää kaikilla.

 

Laki ja työehtosopimukset eivät tietenkään estä sitä, etteikö toisenlaisista lomasäännöistä työntekijän eduksi voida jo sopia paikallisesti. Siis toisin sanoen jättää vain lauantait pois laskuista ja siten antaa työntekijöille vuoden aikana yhteensä kuusi viikkoa vuosilomaa nykyisen viiden viikon sijasta. Tämä siis on jo nyt täysin mahdollista, enkä usko, että se lopulta olisi työnantajalle mikään iso kustannus, kun työntekijät olisivat tyytyväisiä tästä edusta ja sen lisäksi levänneempiä, sitoutuneempia ja motivoituneempia. Tuollainen paikallinen sopimus olisi siis myös työnantajan etu.

 

Faktahan on, että jos lakia muutetaan, niin vuosilomaa ei sillä pidennettäisi vaan se pysyisi täsmälleen siinä viidessä viikossa.